Aleva recepti
Torta Eliza
Sastojci
Za korice:
- 480 g brašna
- 100 g mlevenih oraha
- Kašičica rendane narandžine kore
- 2 male kašičice Aleva sode bikarbone
- 150g masti,
- 150g šećera
- 2 jajeta
- 3 kašike meda
- 5 kašika mleka
Za kremu:
- 800 ml mleka,
- 250 g šećera
- 2 kesice Aleva pudinga od čokolade
- 350 g mlevenih oraha
- 250 g maslaca ili margarina
Za glazuru:
- 200 ml slatke pavlake
- 200 g čokolade
Torta Eliza
Recept pripremila i poslala:
Dušica Hemela kuvajte_sa_dusom
Do 60 minuta
teško
teško

recepti sa vašim potpisom
Priprema
Korice:
- U činiju za mešenje pomešajte jaja,mast,med,šećer,mleko i koricu pomorandže.
- Zatim postepeno dodati mlevene orahe i brašno pomešano sa sodom bikarbonom.
- Umesiti meko testo i podeliti na 8 loptica. Svaku lopticu oklagijom razvući na pek papiru,preko testa prisloniti obruč za torte (okrugli prečnika 24 cm), a višak testa skloniti i sačuvati. Od viška testa napraviti još dve korice tako da ih bude ukupno 10.
- Testo zajedno sa papirom staviti na obrnutu stranu pleha i peći na 160 stepeni max 5 min.
Korice se brzo peku, a ja sam prvo razvila sve korice i onda pekla jednu po jednu. Ostaviti ih da se ohlade.
Priprema kreme:
- U šerpu staviti šećer i na laganoj vatri otopiti (paziti da ne zagori).
- U 200 ml hladnog mleka razmutiti puding. Ostatak mleka ugrejati. Kada se šećer otopi dodati vrelo mleko I mešati dok se karamel ne otopi. Dodati puding i kuvati dok se ne zgusne.
- Skinuti sa vatre i u vruće dodati maslac i mlevene orahe,sve dobro izmešati.
Filovanje:
Tortu sam filovala u obruču.
- Na prvu koricu naneti toplu kremu,poravnati pa poklopiti sledećom koricom i sve tako dok se ne potroši sav materijal.
- Na poslednju koricu ne stavljamo fil. Kada se torta ohladi staviti ganaž.
- Dekorisati tortu po želji i ostaviti je na hlađenje.
Uživajte.
Foto/video galerija
Označeno Recepti sa potpisom, Teško, Do 60 minuta