Aleva recepti

Fokača

Aleva recepti

Sortirajte recepte

Sastojci

470g brašna

2 kašičice soli

1 kesica Aleva suvog kvasca

2 kašike šećera ili meda

60ml maslinovog ulja

330ml vode

1 kašičica Aleva ruzmarina

1 šaka cherry paradajza

2 kašičice Aleva belog luka u granulama

1 kašičica krupne morske soli

1 šaka sušenog paradajza

Preko 1h

komplikovanije

jednostavno

Fokača

Fokača

U činiju izručiti brašno, so, šećer i suvi kvasac pa preko sipati toplu vodu (ne vruću) i maslinovo ulje.

Umesiti testo u loptu, nauljiti ga i ostaviti na toplom da naraste.

Nakon 45 minuta testo prebaciti u, prehodno uljem podmazanu, tepsiju i oblikovati ga. Prstima utisnuti rupe u koje će se sipati maslinovo ulje i beli luk u granulama.

Sušeni paradajz i prepolovljeni cherry paradajz takođe utisniti u testo pa preko posuti ruzmarinom.

Peći u rerni 15-20 minuta na 190 stepeni.

Kada se fokača ispeče, ostaviti je da se prohladi pa je iseći.

Fokača se može koristiti kao predjelo, prilog ili pak glavno jelo, sa kombinacijom umaka poput balzamiko sirćeta, humusa, namaza od sušenog paradajza i sl.

 

Foto/video galerija

Do 45 minuta

Marinirani filet lososa

Do 30 min

Proja sa sirom i Aleva paprikom

Do 45 min

Kakao brauni

Do 15 min

Salata sa jagodama i kozjim sirom

45 min

Potaž od bundeve

45 min

Zapečeni karfiol