Aleva recepti
Fokača
Aleva recepti
Sortirajte recepte
Sastojci
470g brašna
2 kašičice soli
1 kesica Aleva suvog kvasca
2 kašike šećera ili meda
60ml maslinovog ulja
330ml vode
1 kašičica Aleva ruzmarina
1 šaka cherry paradajza
2 kašičice Aleva belog luka u granulama
1 kašičica krupne morske soli
1 šaka sušenog paradajza
komplikovanije
jednostavno

Fokača
U činiju izručiti brašno, so, šećer i suvi kvasac pa preko sipati toplu vodu (ne vruću) i maslinovo ulje.
Umesiti testo u loptu, nauljiti ga i ostaviti na toplom da naraste.
Nakon 45 minuta testo prebaciti u, prehodno uljem podmazanu, tepsiju i oblikovati ga. Prstima utisnuti rupe u koje će se sipati maslinovo ulje i beli luk u granulama.
Sušeni paradajz i prepolovljeni cherry paradajz takođe utisniti u testo pa preko posuti ruzmarinom.
Peći u rerni 15-20 minuta na 190 stepeni.
Kada se fokača ispeče, ostaviti je da se prohladi pa je iseći.
Fokača se može koristiti kao predjelo, prilog ili pak glavno jelo, sa kombinacijom umaka poput balzamiko sirćeta, humusa, namaza od sušenog paradajza i sl.
Foto/video galerija