Aleva recepti

Slavski kolač

Aleva recepti

Sortirajte recepte

Slavski kolač

Sastojci

  • 1,5 kg brašna
  • 3 kesice Aleva suvog kvasca
  • 50 ml mleka
  • rendana limunova kora
  • malo osveštane vodice
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 4 žumanceta
  • 100 gr otopljenog maslaca
  • 1 žumance
Preko 60 min

teško

lako

Slavski kolac
  • Prosejano brašno dobro pomešati sa 3 kesice Aleva suvog kvasca. Dodati sve ostale sastojke i kratko mutiti mikserom najmanjom brzinom, pa pet minuta najvećom brzinom.

  • Kad se dobije glatko testo, ostaviti ga da odstoji na toplom dok se vidno ne uveća. Testo još jednom kratko promesiti na radnoj površini.

  • Odvojiti četvrtinu testa i ostaviti po strani, a ostatak oblikovati u kuglu, staviti u podmazanu i brašnom posutu šerpu i blago pritisnuti. Premazati površinu kolača zumancetom.

  • Od preostalog testa oblikovati ukrase, ružice, krstić, grozd i klas žita. Poređati ukrase preko kolača i blago ih utisnuti. Ostaviti kolač da odstoji oko 20 minuta, a zatim ga staviti u zagrejanu rernu i peći oko 50 minuta na 180 stepeni.


Foto/video galerija

Do 60 min

Marinirani filet lososa

Do 30 min

Proja sa sirom i Aleva paprikom

Do 60 min

Kakao brauni

Do 30 min

Salata sa jagodama i kozjim sirom

Do 60 min

Potaž od bundeve

Do 60 min

Zapečeni karfiol