Aleva recepti
Slavski kolač
Aleva recepti
Sortirajte recepte
Sastojci
1,5 kg brašna
3 kesice Aleva suvog kvasca
50 ml mleka
rendana limunova kora
malo osveštane vodice
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
4 žumanceta
100 gr otopljenog maslaca
1 žumance
komplikovano
jednostavno
Slavski kolač
Prosejano brašno dobro pomešati sa 3 kesice Aleva suvog kvasca. Dodati sve ostale sastojke i kratko mutiti mikserom najmanjom brzinom, pa pet minuta najvećom brzinom.
Kad se dobije glatko testo, ostaviti ga da odstoji na toplom dok se vidno ne uveća. Testo još jednom kratko promesiti na radnoj površini.
Odvojiti četvrtinu testa i ostaviti po strani, a ostatak oblikovati u kuglu, staviti u podmazanu i brašnom posutu šerpu i blago pritisnuti. Premazati površinu kolača zumancetom.
Od preostalog testa oblikovati ukrase, ružice, krstić, grozd i klas žita. Poređati ukrase preko kolača i blago ih utisnuti. Ostaviti kolač da odstoji oko 20 minuta, a zatim ga staviti u zagrejanu rernu i peći oko 50 minuta na 180 stepeni.
Foto/video galerija