Aleva recepti
Slavski kolač
Aleva recepti
Sortirajte recepte
Slavski kolač
Sastojci
- 1,5 kg brašna
- 3 kesice Aleva suvog kvasca
- 50 ml mleka
- rendana limunova kora
- malo osveštane vodice
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 4 žumanceta
- 100 gr otopljenog maslaca
- 1 žumance
Preko 60 min
teško
lako

- Prosejano brašno dobro pomešati sa 3 kesice Aleva suvog kvasca. Dodati sve ostale sastojke i kratko mutiti mikserom najmanjom brzinom, pa pet minuta najvećom brzinom.
- Kad se dobije glatko testo, ostaviti ga da odstoji na toplom dok se vidno ne uveća. Testo još jednom kratko promesiti na radnoj površini.
- Odvojiti četvrtinu testa i ostaviti po strani, a ostatak oblikovati u kuglu, staviti u podmazanu i brašnom posutu šerpu i blago pritisnuti. Premazati površinu kolača zumancetom.
- Od preostalog testa oblikovati ukrase, ružice, krstić, grozd i klas žita. Poređati ukrase preko kolača i blago ih utisnuti. Ostaviti kolač da odstoji oko 20 minuta, a zatim ga staviti u zagrejanu rernu i peći oko 50 minuta na 180 stepeni.
Foto/video galerija